نوشته شده توسط : امیر قناعتی

پمپ استخری چیست؟

پمپ استخری وسیله‌ای ضروری برای استخرها است. این وسیله، که یکی از مهمترین بخش‌های سیستم تصفیه استخر نیز محسوب می‌شود، ضمن اینکه آب را به گردش در می‌آورد، آن را تصفیه نیز می‌کند. پمپ تصفیه استخر، قلب سیستم تصفیه آن است که در کنار فیلتر تصفیه استخری می‌تواند آب باکیفیت و زلالی را برای استخر شما فراهم کند. این پمپ دارای انواع مختلف با ویژگی‌های گوناگون، بخصوص در هد و دبی است.

زمانی که یک استخر جدید احداث می شود، یکی از مهمترین کارهایی که باید صورت گیرد، انتخاب یک پمپ مناسب برای تصفیه آن است. ممکن است تصور شود که هر چه پمپ بزرگتری برای استخر انتخاب شود، بهتر است. اما این کار علاوه بر تحمیل هزینه بالاتر، باعث خواهد شد تا به فیلتر استخر نیز فشار وارد شده و احتمال آسیب دیدگی در آن و یا عدم فیلتراسیون مناسب آب استخر افزایش پیدا کند. هدف ما، تعیین و انتخاب پمپی است که بتواند در بازه های زمانی مناسب، آب استخر را سیرکوله کرده و پس از عبور از مدار تصفیه، مجدداً آن را به استخر بازگرداند. در این مقاله، مراحل محاسبه و انتخاب پمپ استخر را گام به گام با هم مرور خواهیم کرد:

لینک سایت پمپ استخری کلیک کنید

گام اول: محاسبه حجم استخر

اولین مرحله برای انتخاب پمپ استخر،تعیین حجم آب استخر است. این کار با محاسبات ساده هندسی و با توجه به شکل و عمق استخر انجام می شود. توجه داشته باشید که اگر عمق مناطق مختلف استخر، با هم متفاوت باشد، متوسط آنها برای محاسبه حجم استخر منظور خواهد شد.  حجم استخر معمولاً بر حسب مترمکعب و یا گالن محاسبه می شود.

گام دوم: محاسبه حجم گردش آب

پس از محاسبه حجم استخر، بر اساس توصیه های جدول شماره، باید مشخص کنیم که نرخ تعویض آب استخر به چه میزان است. 

نوع استخر تعداد دفعات تعویض آب
استخرهای عمومی و خانگی هر شش ساعت یکبار
استخرهای آموزشی و تمرینی هر چهارساعت یکبار
استخرهای عمومی کودکان هر دو ساعت یکبار
استخرهای درمانی هر نیم ساعت یکبار
جکوزی هر بیست دقیقه تا نیم ساعت یکبار

جدول شماره (1) : نرخ تعویض آب استخر

نرخ جریان (دبی) گردش آب استخر معمولاً با واحدهای مترمکعب بر ساعت (M3/Hr) و یا گالن بر دقیقه (GPM) محاسبه می شود. به عنوان مثال: دبی گردش آب یک استخر خانگی با حجم 24 مترمکعب، برابر 8 مترمکعب بر ساعت خواهد بود.

گام سوم: محاسبه هد مورد نیاز پمپ

مهمترین مرحله انتخاب پمپ، محاسبه درست هد (Head) مورد نیاز آن است. برای این کار، می بایست “فشار دینامیکی کل” (Total Dynamic Head) پمپ تعیین شود. فشار دینامیکی کل پمپ، به این معناست که پمپ، مایع مورد نظر را تا چه ارتفاعی می تواند با درنظر گرفتن تمام اتلافات انرژی اصطکاکی موجود در لوله، پمپاژ کند. در واقع، فشار دینامیکی، بیانگر کل مقاومتی است که در مسیر گردش آب از خروجی استخر تا ورود مجدد آن به استخر پس از عبور از سیستم لوله کشی و تجهیزات قرار گرفته در مدار تصفیه استخر، وجود دارد. لوله ها، اتصالات، زانویی ها و همینطور تجهیزات قرار گرفته در مسیر مدار تصفیه استخر، همگی باعث ایجاد مقاومت در مسیر عبور آب می شوند که برآیند آنها، فشار دینامیکی کل مورد نیاز پمپ را تعیین می کند. هر چه میزان این مقاومت و به تبع آن، فشار دینامیکی کل پمپ افزایش یابد، نیاز به پمپ قوی تر و با توان بالاتر خواهیم داشت. افزایش توان پمپ معمولاً منجر به افزایش سایز لوله های مسیر هم می شود. همانطور که می دانید دبی و هد پمپ به هم وابسته بوده و با هم تغییر می کنند. سازنده هر پمپی، منحنی مشخصه عملکرد و یا جدولی در خصوص نحوه عملکرد پمپ در شرایط مختلف هد و دبی را به مصرف کنندگان ارائه می دهد. برای محاسبه فشار دینامیکی کل پمپ، چهار گام مهم وجود دارد:

1- محاسبه طول کل لوله های موجود در مدار تصفیه

طول لوله های استفاده شده در تمام مسیر مدار تصفیه می بایست مشخص و برآورد شوند. سپس بر اساس جداول تهیه شده توسط سازنده لوله های استفاده شده، افت فشار در طول کل مسیر محاسبه خواهد شد. به عنوان مثال، می توانید از جدول زیر برای لوله های با جنس PVC دارای کلاس ضخامتی Sch.40 برای این منظور استفاده کنید:


جدول شماره (2) : جدول افت فشار اصطکاکی در لوله ها

2- محاسبه فشار مکش استاتیک پمپ

اگر محل قرارگیری پمپ به نحوی باشد که خط مرکز نازل مکش آن از سطح استخر بالاتر قرار گیرد، فاصله ارتفاعی بین سطح آب استخر تا نازل مکش پمپ را نیز باید به هد مورد نیاز پمپ اضافه کنیم.

3- محاسبه افت فشار اتصالات سیستم لوله کشی

همانطور که اشاره شد، مدار سیرکوله تصفیه آب استخر، علاوه بر لوله، شامل انواع اتصالات مختلف است که هر کدام به نوبه خود به دلیل ایجاد اغتشاش در جریان، باعث ایجاد افت فشار می شود.  مقدار این افت هد، وابسته به دبی جریان و نوع اتصال مربوطه است. برای بدست آوردن افت فشار ناشی از اتصالات نیز می توان از جداول مختلفی که در این خصوص توسط شرکت های تولید کننده اتصالات تهیه شده است، استفاده نمود. جدول شماره (3)، نمونه خوبی از این موارد است که می توانید برای محاسبه افت فشار ناشی از اتصالات سیستم لوله کشی، به آن مراجعه نمائید.

جدول شماره (3) : جدول افت فشار اصطکاکی اتصالات سیستم لوله کشی

4- ‏محاسبه افت فشار ناشی از تجهیزات

همانطور که می دانید، تجهیزات مختلفی در مدار تصفیه استخر از زمان مکش آب استخر تا برگشت آن در مسیر جریان آب قرار دارد. شکل شماره (1)، شمای کلی مدار گردش آب در یک استخر خانگی و تجهیزات استفاده شده در آن را نمایش می دهد.

شکل شماره (1) : مدار گردش آب و تجهیزات مورد استفاده در آن در یک استخر خانگی

هرکدام از این تجهیزات، به نوبه خود باعث ایجاد افت فشار در مسیر جریان می شوند که می بایست در محاسبات لازم برای انتخاب پمپ، مدنظر قرار گیرند. در این موارد نیز، شرکت های تولید کننده معتبر تجهیزات استخر، جداولی در خصوص میزان افت فشار در تجهیزات مختلف خود دارند که می توان از آنها استفاده نمود. برخی از تجهیزات مهم موجود در مدار استخر که باعث ایجاد افت فشار در مسیر جریان آب می شوند، عبارتند از:

  1. محل مکش آب از کف استخر
  2. اسکیمر
  3. فیلتر
  4. شیر فیلتر
  5. هیتر
  6. نازل ورود آب به استخر

جدول شماره (4)، راهنمای خوبی برای تخمین افت فشار در تجهیزات اشاره شده بر اساس دبی آب می باشد:

با جمع کردن افت فشار معادل سرفصل های فوق، یعنی “افت فشار ناشی از لوله ها”، “فشار مکش استاتیک پمپ”، “افت فشار ناشی از اتصالات سیستم لوله کشی” و “افت فشار ناشی از تجهیزات”، میزان “هد دینامیکی کل” مورد نیاز پمپ به دست خواهد آمد.

گام چهارم: انتخاب پمپ

در حال حاضر، با دانستن دبی و هد مورد نیاز پمپ، اطلاعات کافی برای انتخاب پمپ مناسب استخر وجود دارد. تقریباً تمامی سازندگان معتبر پمپ، جداول و منحنی هایی دارند که توان پمپ مورد نظر برای تأمین فشار و دبی خواسته شده را نشان می دهند.

گام پنجم: انتخاب فیلتر

سایز فیلتر استخر، مستقیماً به سایز پمپ انتخاب شده بستگی دارد. اگر فیلتر، نسبت به پمپ انتخاب شده، کوچک باشد، فشار بیشتری به پمپ وارد خواهد شد. زیرا فیلتر کوچک، به معنای وجود مقاومت بالا در جریان خروجی پمپ است. لذا، فیلتر کوچک، باعث صدمه دیدگی احتمالی موتور پمپ و حتی خود فیلتر خواهد شد. پیشنهاد می شود که دبی فیلتر به نحوی انتخاب شود که براحتی بتواند دبی خروجی پمپ را از داخل خود عبور دهد.

گام ششم: درنظر گرفتن سایر ملاحظات

به این نکته باید توجه داشته باشید که در محاسبه و انتخاب پمپ در مراحل فوق، فرض شده که مواردی مانند آبنما، فواره، جکوزی، گرمایش خورشیدی و یا سیستم های نظافت داخل آب، وجود نداشته و یا در حال کار نیستند. اگر این موارد نیز وجود داشته باشند، دبی مورد نیاز آنها نیز می بایست به دبی مورد نیاز پمپ افزوده شوند.

چه پمپی را برای استخر انتخاب کنیم؟

انتخاب پمپ استخر مناسب، همواره یکی از مهمترین موارد در طراحی مدار تصفیه استخر بوده است. مهمترین پارامتر لازم برای اندازه گیری در انتخاب پمپ، تعیین TDH Total Dynamic Head است که با توجه به مسیر و نوع اتصالات و تجهیزات به کار رفته در آن محاسبه می شود. بصورت کلی، می توان راهنمایی زیر را برای تعیین هد پمپ مناسب، به کار برد:

TDH کمتر از 65 فوت: پمپ با هد متوسط

TDH بیشتر از 65 فوت: پمپ با هد بالا

پمپ های با هد متوسط

پمپ های با هد متوسط که معمولاً با عنوان پمپ های با جریان بالا شناخته می شوند، متداولترین نوع پمپ های مورد استفاده در استخرها می باشند. برای استخرهای عادی که دارای جکوزی و یا آبنمای متصل به خود نبوده و تنها نیازمند مدار تصفیه استخر به تنهایی در آنها هستیم، معمولاً پمپ های با هد متوسط، کافی هستند. پمپ های با هد متوسط، برای استخرهای نیازمند TDH بین 35 تا 65 فوت، انتخابی ایده آل هستند.  

پمپ های با هد بالا

در صورتی که استخر شما دارای متعلقات جانبی زیادی مانند جکوزی، آب نما و .. باشد و بخواهید در مدار گردش آب آنها تنها از یک پمپ استفاده کنید، استفاده از پمپ های با هد بالا، خیلی بیشتر توصیه می شود. اگر برای این نوع متعلقات متصل به استخر، از پمپ های با هد متوسط استفاده کنید، برای فاصله های دورتر، دبی آب خروجی به شدت افت پیدا خواهد کرد. پمپ های آب با هد بالا، این توانایی را دارند تا آب را به فواصل طولانی پمپاژ کنند بدون اینکه دبی جریان در آنها افت زیادی پیدا کند.

پمپ های با هد بالا برای استخرهایی که دارای آبگرمکن خورشیدی نصب شده در ارتفاع هستند نیز گزینه بسیار مناسبی می باشند. خود آبگرمکن خورشیدی ممکن است فقط به خاطر ارتفاع نصب، نیازمند 10 تا 20 فوت هد باشد. ضمن اینکه طول مازاد لوله جهت استفاده از آن به عنوان مبدل حرارتی نیز می بایست در نظر گرفته شود که با توجه به این موضوع، مجموعاً شاید عددی حدود 30 فوت به عنوان هد پمپ می بایست در نظر گرفته شود.

عملکرد پمپ استخری چگونه است؟

گریل‌های موجود در پمپ استخری، آب را از طریق دریچه‌های کف استخر به سمت فیلترهای تصفیه آب دستگاه می‌کشند. در این مرحله، آب با فشار زیاد از صافی، تجهیزات گندزدایی و سیستم گرمایشی عبور کرده و در انتها، به کمک نازل‌ها، دوباره وارد استخر می‌شود. یکی از موارد مهمی که هنگام خرید پمپ استخری باید به آن توجه کنید، توانایی دستگاه در تصفیه آب استخر با سرعت کافی و متناسب با حجم آب استخر است. بدین منظور باید توان پمپ و هد و دبی آن را مد نظر قرار داد.

پمپ استخری از چه اجزایی تشکیل شده است؟

پمپ تصفیه استخری دارای سه قسمت اصلی است که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

  • سطل: در داخل دستگاه سطل و سبد پلاستیکی وجود دارد و آب به داخل سطل و سپس سبد پلاستیکی وارد شده و از آنجا به قسمت صافی دستگاه وارد می شود.
  • تیغه‌ی چرخان: در پمپ استخری، تیغه‌ی چرخان با سرعتی بالا آب را مکیده و به سمت صافی می‌فرستد.
  • موتور: در پشت پمپ استخر، موتور قرار دارد که باعث چرخش تیغه چرخان و عملکرد پمپ می‌شود.

اتصالات پمپ تصفیه آب استخر

اتصال کفشور: اکثر آلودگی‌های ته‌نشین شده در کف استخر از این محل تخلیه و توسط پمپ آب استخر مکیده می‌شوند. تخلیه اصلی در پایین‌ترین نقطه‌ی استخر قرار گرفته و کف استخر به سمت آن نقطه شیب‌دار شده است.اتصال اسکیمر یا سرریز: وظیفه اسکیمرها و سرریزها، جمع‌آوری آب سطح استخر است. آب سطح استخر معمولا دارای آلودگی‌های شناور مانند چربی‌ها، برگ، و سایر آلودگی‌هایی است که ته‌نشین نمی‌شوند.

ویژگی‌های پمپ استخری چیست؟

جنس بدنه پمپ تصفیه استخری بسیار اهمیت دارد. این دستگاه از ترکیبات مختلف پلاستیک و پلیمر ساخته می‌شود که مقاومت بالایی داشته و نسبت به برنز و برنج، کارایی بهتری دارد. جنس شفت پمپ‌های استخری نیز از استیل 316 است که خاصیت ضد خورندگی دارد. پمپ استخری با جنس چدن به مرور زمان دچار خوردگی شده و آسیب می‌بیند. یک پمپ استخری با کیفیت بالا، باید در برابر کلر و ناخالصی آب مقاوم باشد. همچنین پمپ‌های استخری عموماً در زمان کارکردن، دمایی در حدود ۰ تا ۶۰ درجه سانتیگراد دارند و تا ۲.۵ بار فشار را تحمل می‌کنند.

یکی از قطعات تشکیل دهنده پمپ استخری، که در قسمت جلویی پمپ قرار دارد، استرینر یا موگیر است. این قطعه وظیفه تصفیه آب از ذرات معلق به اندازه ۱ الی ۲ میلی متر را دارد. با ورود آب به قسمت برگ‌گیر و نیز عبور از قسمت سطل و سبد پلاستیکی دستگاه، ذراتی که از این قسمت‌ها رد شده‌اند توسط استرینر تصفیه شده و از آب جدا می‌شوند. این ذرات با چشم قابل دیدن هستند و در قسمت استرینر از آب جدا خواهند شد.

از دیگر ویژگی‌های پمپ‌های استخری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 1.وجود استرینر یکپارچه در پمپ استخری

دستگاه‌های پمپ استخر دارای موگیر یا استرینر یکپارچه هستند و کمتر به آب‌بندی احتیاج پیدا می‌کنند. همچنین، جنس بدنه استرینر با دستگاه هماهنگ است. پمپ‌های استخری که جنس بدنه آلیاژی دارند برای استخر مناسب نیستند.

2.مقاومت در برابر خوردگی

به دلیل آنکه جنس بدنه پمپ‌های استخری از پلیمر است، در برابر PH مختلف و محلول‌ها و ذرات موجود در آب، من‌جمله اسیدها، بازها، کلر، و غیره مقاوم بوده و آسیب‌پذیری کمتری دارند. اما پمپ‌های معمولی که جنس بدنه آنها از چدن و آلیاژهای دیگر است، در آب‌هایی که کمی اسیدی یا قلیایی باشند دچار خوردگی می‌شوند.

 3.عملکرد مناسب دستگاه با هد و دبی پمپ استخر

پمپ استخری به علت داشتن هد و دبی متناسب با دستگاه، عملکرد هماهنگ و دقیقی با دیگر اجزای دستگاه داشته و تصفیه آب را با سرعتی بالا و مناسب انجام می‌دهد. اما در دیگر پمپ‌های معمولی عموماً این هماهنگی به درستی بین اجزای دستگاه وجود ندارد.

 نکات مهم در خرید پمپ استخری

 برای خرید پمپ استخری، ابتدا لازم است ظرفیت مورد نیاز سیستم‌های تصفیه استخر و فیلترهای شنی آن مشخص گردد. پمپ استخری باید متناسب با ظرفیت فیلتر و حجم آب مورد نیاز آن انتخاب و خریداری گردد. دبی پمپ استخر باید متناسب با فیلتر شنی تعیین گردد. همچنین، هد پمپ نیز باید متناسب با فاصله موتورخانه از استخر و همینطور عواملی که موجب افت فشار می‌شوند، مانند میزان اتصالات در لوله‌کشی و نیز ارتفاع موتورخانه نسبت به استخر، تعیین گردد. از دیگر موارد مهم در پمپ استخری، شدت جریان پمپ است که بر حسب گالن در دقیقه محاسبه می‌شود. شدت جریان، با توجه به برند دستگاه و نوع مدل آن، می‌تواند متفاوت باشد.

شدت جریان باعث می‌شود تا پمپ بتواند بر اصطکاک آب در زمان ورود به دستگاه و عبور از لوله‌ها و اتصالات غلبه کرده و آب را با سرعتی مناسب تصفیه کند. میزان شدت جریان در این مسئله بسیار اهمیت دارد. همچنین باید توجه داشت که بزرگ بودن پمپ به معنای عملکرد بهتر آن نیست. پمپ‌های استخری در اندازه‌های بزرگ علاوه بر آنکه هزینه‌های بیشتری دارند، احتمال حباب‌زایی‌شان نیز بیشتر بوده و ممکن است به فیلتر دستگاه هم آسیب برسانند.

به منظور تامین فشار آبی کافی برای پمپ، لازم است بین کف موتورخانه و کف عمیق‌ترین نقطه استخر حدود 2 متر اختلاف وجود داشته باشد. اختلاف ارتفاع باعث جلوگیری از تماس آب بک‌واش یا آب موجود در کف موتورخانه با الکتروموتور پمپ می‌شود. پمپ تصفیه استخر باید حدودا 15 سانتیمتر بالاتر از کف موتورخانه و بر روی یک سطح صاف و تراز نصب گردد.

خاطر نشان می‌گردد که برای جلوگیری از ریزش آب فیلتر بر روی پمپ استخر، در هنگام نصب باید فاصله اطمینانی از پایه فیلتر شنی را رعایت کنید. همچنین، حدالمقدور از اتصالات 90 درجه‌ای در ضای بین پمپ و فیلتر کمتر استفاده کنید. در فضای هنگام خرید پمپ استخری باید به تمام این نکات توجه کنید تا دستگاهی با عملکرد بالا خریداری نمایید.



:: بازدید از این مطلب : 139
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 12 اسفند 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امیر قناعتی

سنسور فشار چیست؟

سنسور فشار ابزارها یا دستگاههایی هستند که میزان فشار فیزیکی وارده بر حسگر را به یک سیگنال خروجی تبدیل می کنند که می تواند برای تعیین مقدار کمی فشار استفاده شود. انواع مختلفی از سنسور فشار موجود است که عملکرد مشابهی دارند اما برای ایجاد ترجمه بین فشار و سیگنال خروجی به فناوری های مختلف زمینه ای متکی هستند.

در این مقاله رایج ترین انواع سنسورهای فشار ، اصول کار و قیمت سنسور فشار شرح داده می شود ، مشخصات عمومی مرتبط با قیمت سنسور فشار مطلق بررسی می شود و نمونه هایی از کاربردها ارائه می شود.

فرستنده فشار الکترونیکی

این فرستنده الکترونیکی برای کمک به اپراتورها برای بهبود کارایی فرایند طراحی شده اند. فرستنده ها با تنظیمات پیکربندی ساده طراحی شده اند. آنها شامل سنسور مقاوم در برابر فشار هستند که به جبران فشارهای استاتیک کمک می کند. فرستنده ها را می توان با پروتکل تهیه کرد.

این به آنها اجازه می دهد تا در مورد خرابی ها یا خاموش شدن های احتمالی به اپراتورها هشدار دهند. ما فرستنده یا قیمت ترانسمیتر فشار الکترونیکی مختلفی را ارائه می دهیم که می توانند فشار دیفرانسیل ، اندازه گیری و فشار مطلق را ارائه دهند.

آنها می توانند به صورت دیجیتالی در هر سیستم کنترلی ادغام شوند. این به آنها اجازه می دهد تا نادرستی مبدل را حذف کرده و اندازه گیری دقیق را تضمین کنند.

تنظیم کننده های کاهش فشار

هدف اصلی تنظیم کننده کاهش فشار قیمت کنترلر فشار خروجی منبع گاز برای مطابقت با فشار مورد نظر کاربر است.

تنظیم کننده های کاهش فشار در اندازه ها و فناوری های مختلفی وجود دارند. هر سوپاپ کنترلی اساساً یک تنظیم کننده کاهش فشار است ، زیرا باز یا بسته شدن یک سوپاپ به طور طبیعی فشارهای خروجی را بیشتر یا پایین تر می کند.

مکانیکی تنظیم کننده های تک مرحله ای و مکانیکی دو مرحله ای ، اشکال متداول تنظیم کننده های کاهش فشار هستند که معمولاً در بطری های گاز مورد استفاده قرار می گیرند.

شیرهای سوزنی و کنترل کننده های فشار الکترونیکی تک سوپاپ نیز نمونه هایی از تنظیم کننده های کاهش فشار هستند.

برخی از روشهای تنظیم کننده های کاهش فشار شامل اندازه گیری فشار ورودی و خروجی است تا بتوان نقاط تنظیم دستی یا الکترونیکی برای خروجی ها را تعیین کرد. روشهای دیگر به سادگی یک مسیر خروجی کم و بیش محدود ایجاد می کنند.

 

منبع: کلیک کنید



:: بازدید از این مطلب : 146
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 17 شهريور 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امیر قناعتی

مقاله موتور القایی دو مورد از روش های راه اندازی موتور القایی بیان شد حال در این قسمت به ادامه روش های راه اندازی می پردازیم:

 راه اندازی با تجهيزات الکترونيک قدرت یا راه اندازی نرم( Soft Starter ):  

يکی ديگر از روش های مفيد راه اندازی، استفاده از تجهيزات الکترونيک قدرت موسوم به راه اندازی نرم است که در حال حاضر بسيار پر کاربرد است. اين تجهيز ساختار متفاوتی نسبت به ديگر روش های راه اندازی دارد. در راه اندازی نرم از تجهيزات الکترونيک قدرت نظير تريستور و مدارهای کنترل استفاده شده است. وظيفه المان های الکترونيک قدرت و مدارات کنترلی، تنظيم ولتاژ مناسب جهت راه اندازی موتور است، به طوری که در زمان راه اندازی جريان راه اندازی کاهش يابد.

در اين روش ابتدا موتور با ولتاژ کم راه اندازی می شود سپس به طور هم زمان جريان موتور نيز توسط المان های الکترونيک قدرت کنترل می شود و افزايش ولتاژ به گونه ای است که جريان راه اندازی به آرامی به جريان نامی برسد. افزايش ولتاژ ورودی موتور به صورت تدريجی تا ولتاژ نامی ادامه می یابد. در نتيجه گشتاور خروجی موتور نيز به تدريج اضافه می شود. بدين ترتيب از ايجاد ضربه ( شوک ) های مکانيکی در زمان راه اندازی جلوگيری می گردد. يعنی در زمان راه اندازی مقدار گشتاور به اندازه ای است که تنها بر نيروی اصطکاک  و ايستايی موتور غلبه می کند، به همين دلیل به آن راه اندازی نرم گفته می شود.

از آنجا که اينرسی يا لختی يک جسم متحرک پس از زمان خاموشی موتور می تواند باعث ادامه حرکت شود لذا ممکن است باعث ايجاد آسيب در تجهيزات مکانيکی متصل شده گردد. به همين خاطر بهتر است که فرمان ايستادن موتور نيز به صورت نرم صورت گيرد تا در زمان ايستادن نيز تنش های مکانيکی به حداقل ممکن برسد. استفاده از راه انداز نرم باعث افزایش طول عمر موتور می شود، شاید تنها عیب آن گران تر بودن آن نسبت به دیگر روش های راه اندازی است. البته با افزایش تولید و فراگیر شدن تجهیزات الکترونیک قدرت به نظر می رسد در آینده نزدیک قیمت آن به طور قابل توجهی کاهش یابد. 

موتور القایی

راه اندازی روتوری

با توجه به اینکه تنها در موتور روتور سیم پیچی امکان دسترسی به مدار روتور وجود دارد، این روش راه اندازی فقط در این موتورها قابل استفاده است. برای کاهش جریان راه اندازی موتور در این روش، با استفاده از یک مقاومت اهمی متغیر سه فاز و اتصال آن از طریق رینگ ها به مدار روتور مقاومت اهمی مدار روتور را افزایش می دهند. درواقع افزایش مقاومت اهمی مدار روتور باعث افزایش امپدانس مدار روتور و به دنبال آن کاهش جریان و افزایش ضریب قدرت مدار روتور می شود. از طرفی با کاهش جریان مدار روتور، میدان مغناطیسی حاصل از آن ضعیف تر می گردد. یکی از مزیت های این روش راه اندازی، افزایش گشتاور راه اندازی همراه با کاهش جریان آن است. اندازه گشتاور راه اندازی به مقدار مقاومت اضافه شده به مدار روتور وابسته است.

۵- کنترل دور موتور القایی

گاهی در صنایع لازم است، سرعت موتور قابل کنترل باشد. در گذشته یکی از ضعف های موتور القایی را دشواری تنظیم سرعت آن و تنها برتری موتورهای DC را کنترل پذیری آسان سرعت آن می دانستند. در حال حاضر با رشد صنعت الکترونیک و توسعه تجهیزات الکترونیک قدرت، کنترل سرعت موتور القایی به سهولت امکان پذیر شده است.

به طور کلی برای تغییر سرعت موتور القایی، روش های زیر به کار گرفته می شود:

  • تغییر سرعت میدان دوار با:
  • روش کنترل همزمان فرکانس و ولتاژ
  • تغییر قطب های سیم بندی
  • تغییر مقدار لغزش
  • تغییر ولتاژ
  • تغییر مقاومت مدار روتور

کنترل هم زمان فرکانس و ولتاژ:  

با توجه به رابطه زیر می توان با تغییر فرکانس، سرعت میدان دوار را تغییر داد. اما لازمه استفاده از این روش داشتن یک مبدل فرکانس است.

شکل زیر  نمای ظاهری یک نمونه از مبدل های فرکانسی را نشان می دهد. مبدل فرکانسی را VSD یا VFD  نیز می گویند که امروزه در جهت درایو کنترل دور موتور ها کاربرد فراوانی دارند.

هر مبدل فرکانسی دارای دو بخش است؛ ابتدا ولتاژ AC 50  یا ۶۰ هرتز در این دستگاه به ولتاژ DC تبدیل می شود. سپس ولتاژ DC را به ولتاژ AC با فرکانس قابل کنترل معمولاً بین ۰ تا ۲۵ هرتز  تبدیل می کند.

نکته قابل توجه اینکه، تغییر فرکانس علاوه بر تغییر سرعت سنکرون بر روی نیروی محرکه القاء شده روتور و همچنین سایر کمیت های مغناطیسی موتور و گشتاور نیز اثر می گذارد.

مشخصه گشتاور  دور موتور القایی در فرکانس های مختلف در شکل زیر نشان داده شده است. با توجه به شکل زیر ملاحظه می شود که با افزایش فرکانس، گشتاور موتور کاهش یافته و با کاهش فرکانس، گشتاور موتور افزایش می یابد. این موضوع بسیار با اهمیت است؛ زیرا با افزایش بیش از حد فرکانس ممکن است گشتاور موتور از گشتاور بار کمتر شده و موتور زیر بار بماند. از طرفی با کاهش فرکانس موتور، هسته ماشین به ناحیه اشباع مغناطیسی وارد می شود، لذا برای جلوگیری از سوختن سیم پیچ ماشین در هر دو حالت باید به طور همزمان ولتاژ و فرکانس تغییر نماید، به طوری که نسبت آن ها ثابت بماند.

تغيير قطب های سيم بندی:  

يکی ديگر از راه های تغيير سرعت ميدان دوار تغيير تعداد قطب های سيم بندی موتور القايی است. تعداد قطب های موتور القايی اولاً به نوع سيم پيچی استاتور موتور وابسته است، ثانياً از لحاظ فيزيکی تعداد قطب ها مضرب زوج هستند.

بنابراين تغيير تعداد قطب ها، باعث تغيير پيوسته سرعت نمی شود؛ بلکه سرعت به طور ناپيوسته و پله ای تغيير می کند. تغيير تعداد قطب های موتور القايی به روش های زير امکان پذير است :

– استفاده از سیم پیچی دالاندر

 – قراردادن دو سیم بندی مجزا در داخل استاتور

موتور دالاندر:

در موتورهای القایی روشی برای سیم پیچی وجود دارد که به اتصال دالاندر معروف است. در اتصال دالاندر می توان تعداد قطب ها را با تغییر اتصال کلاف های موتور نصف و یا دو برابر نمود. بنابراین سرعت موتورهای دالاندر به نسبت ۱ به ۲ است. انتخاب نوع اتصالات داخلی موتور دالاندر باعث تغییر توان و گشتاور موتور در سرعت تند و یا کند می شود. به همین خاطر توان و گشتاور موتورهای دالاندر در اتصالات مختلف در برگه مشخصات فنی موتور توسط سازنده ارائه می گردد. شکل زیر چگونگی اتصال دو نوع از متداول ترین موتورهای دالاندر را به شبکه برق سه فاز نشان می دهد.

موتور القایی

قراردادن دو سیم بندی مجزا در داخل استاتور:

اگر در استاتور موتور القایی دو گروه سیم پیچ کاملاً مستقل از هم قرار گیرند، به طوری که هیچ ارتباط الکتریکی بین آنها وجود نداشته باشد، در این صورت آن را موتور القایی با سیم پیچ جداگانه یا مستقل می نامند.

در این موتور هر یک از سیم پیچ ها می توانند با تعداد قطب مشخصی طراحی و در استاتور موتور قرار داده شوند که البته در یک زمان فقط یکی از آنها باید در مدار باشد. مثلاً با داشتن  موتوری که دارای دو سیم پیچ ۴ و ۶ قطبی در فرکانس ۵۰ هرتز است، می توان به هر دو سرعت ۱۵۰۰ و ۱۰۰۰ دسترسی داشت.

از اين نمونه موتور در قدرت های کمتر از ۲۰KW در صنعت استفاده می شود. البته مدل تک فاز اين نوع موتور در کولر آبی استفاده می شود. در صورتی که در نظر باشد با تغيير مقدار لغزش، بدون تغيير سرعت ميدان دوار، سرعت چرخشی بار مکانيکی تغيير کند، بايد مطابق شکل زیر از تغيير ولتاژ و یا تغییر مقاومت مدار رتور استفاده شود.

منحنی سمت چپ مربوط به تغییرات ولتاژ و منحنی سمت راست مربوط به تغییرات مقاومت مدار روتور است. در هر دو نمودار ملاحظه می شود تغيير مقادير ولتاژ و يا مقاومت روتور باعث تغيير دور و جابه جايی نقطه کار می گردد؛ يعنی نسبت به حالت اول سرعت لغزش تغيير می کند.

تغيير سرعت به کمک تغيير ولتاژ :

مطابق شکل بالا می توان با تغيير ولتاژ موتور القايی، نقطه کار را جا به جا نمود و در نتيجه سرعت گردش رتور را تغيير داد. البته بايد توجه داشت که اولاً نمی توان ولتاژ را بيش از حد ولتاژ نامی افزايش داد. زيرا باعث اشباع مغناطيسی هسته موتور می شود و در ضمن ممکن است عايق سيم پيچ ها تحمل اين ولتاژ را نداشته باشند؛ ثانياً کاهش ولتاژ علاوه بر کم کردن سرعت، باعث کم شدن گشتاور و توان موتور نيز می شود در اين حالت امکان کم شدن گشتاور و موتور از گشتاور بار و زير بار ماندن آن وجود دارد.

 تغيير سرعت به کمک تغيير مقاومت مدار روتور:

پيش از اين گفته شد که افزايش در مقاومت مدار روتور باعث کاهش جريان راه اندازی می شود. ضمن اينکه منحنی گشتاور موتور به صورت شکل بالا تغيير می کند. با توجه به شکل این شکل، تغيير مقاومت مدار روتور، باعث جابه جايی نقطه کار موتور می شود. از معايب اين روش کنترل سرعت، این است که افزايش مقاومت مدار رتور برای کاهش سرعت، باعث افزايش تلفات و کاهش راندمان در موتور می شود.

لینک



:: بازدید از این مطلب : 143
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 3 خرداد 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امیر قناعتی

امروزه با افزایش ساخت ساز باغ و ویلا در حاشیه شهرها، بسیاری از افراد به دنبال راهنمایی برای انتخاب قیمت کف کش هستند. برای همین درخواست خرید این کالای پر طرفدار آنقدر زیاد است که در کوچکترین مناطق شهری و روستایی و تقریباً بیشتر ابزار فروشی ها هم پمپ کف کش را موجود کرده اند و پیشنهاد می دهند. اما بسیاری از این افراد تخصص کافی برای انتخاب قیمت پمپ لجن کش ندارند. از این رو کالا صنعتی بر آن شد که راهنمای خرید پمپ کف کش را آماده کند. در ادامه با ما همراه باشید.

برای شروع نیاز است که پلاک پمپ کف کش را بررسی کرده و با اطلاعات و مشخصات روی پلاک پمپ کف کش آشنا شویم. تصویر زیر نمونه ای از یک کف کش درایو صنعتی چینی است که در بازار به کفکش 16 متری 2 اینچ شهرت دارد. در ادامه تمامی ملاحظات مربوط به کفکش را بررسی می کنیم. 

 پلاک پمپ کف کش

پمپ بالا یک نمونه از  کفکش دراپ چینی است که برای آبیاری حدود 40 اصله درخت بزرگ در زمان حدود 20 دقیقه در ارتفاع حدودی 10 متر مناسب است. به عنوان مثال اگر شما یک باغ 1000 متری با حدود 40 تا 50 درخت دارید و لوله کشی مناسب انجام شده باشد، این بهترین گزینه است. اما نکته مهم انتخاب کف کش بر اساس هد و دبی پمپ است.

هد یا همان ارتفاع پمپاژ در حقیقت مقدار ارتفاعی است که با کسر تمام افت فشار های مسیر، آبدهی مناسب را در نقطه مصرف به شما بدهد. این مقدار را با یک مثال کاربردی در زیر به شما بهتر توضیح خواهیم داد. دبی هم مقدار آبدهی مناسب است که در کارهای بسیار دقیق حتی بر اساس نیاز آبی گیاه محاسبه می شود اما به صورت کاربردی در مثال زیر این مقدار را نیز بررسی خواهیم کرد.

اما مثال: فرض بفرمایید کف استخر یا مخزن آب شما در عمق 4 متری زمین است. کل مسیر لوله کشی یا شیلنگ تا آخرین درخت در باغ شما نیز 30 متر در نظر میگیریم. به طور تجربی میتوان هر 10 متر طول لوله یا شلنگ را یک متر افت فشار در نظر گرفت. از طرفی، فشار حدودی مورد نیاز برای آبیاری را نیز نیم بار فشار معادل 5 متر ستون آب در نظر میگیریم. حال شما 4 متر استخر یا مخزن دارید 3 متر افت لوله و 5 متر فشار نهایی که در مجموع 12 متر خواهد شد. اما فرض بر این است که در مسیر هیچگونه 3 راهی، زانو، شیر و هر عاملی که باعث کاهش فشار شود، وجود ندارد.

پمپ کفکش دراپ

از آنجایی که ممکن است بعداً این تجهیزات به سیستم اضافه شود، افت فشار حدودی آنها را نیز 4 متر در نظر خواهیم گرفت. پس در نهایت یک کف کش 16 متری جواب کار شما را خواهد داد. حال نیاز است که مقدار آبدهی را بررسی کنیم. آبدهی یا دبی عبارتست از مقدار حجم آب انتقال داده شده در زمان مشخص که عموماً بر حسب لیتر در دقیقه یا متر مکعب در ساعت محاسبه خواهد شد. در پلاکی که در بالا ارسال شده، قطر دهانه خروجی 2 اینچ معرفی شده است که دبی ماکزیمم 250 لیتر در دقیقه را تحویل خواهد داد.

برای اینکه بدانید این حجم از سیال حدوداً چقدر است، یک ظرف 20 لیتری را در نظر بگیرید، مدت زمان لازم برای پر کردن این ظرف با این پمپ 8 ثانیه است ! آبدهی بسیار زیادی است نه؟ البته باید توجه داشت که این مقدار آبدهی ماکزیمم است که بلافاصله بعد از پمپ خواهد بود، آبدهی و هد پمپ رابطه عکس دارند، به عبارتی هر چه ارتفاع بیشتر شود، مقدار آبدهی کاهش خواهد داشت. لذا در نقطه مصرف یا همان آخرین درخت این آبدهی قطعاً کمتر خواهد بود.

 نمودار هد و دبی

نمودار هد و دبی بهترین ابزار برای انتخاب پمپ به شمار می رود و همانطور که در شکل نمایش داده شده است، با افزایش ارتفاع، دبی کاهش خواهد یافت. علاوه بر اینها یک نکته بسیار مهم توجه به سه فاز یا تکفاز بودن کف کش است. اگر در محلی که کفکش باید نصب شود، برق تکفاز دارید، باید حتماً از کفکش 220 ولت استفاده کنید. نکته دیگر استفاده از فلوتر برای قطع کردن پمپ در زمان کاهش عمق آب است. فلوتر در حقیقت کلیدی است که با کاهش عمق آب و عبور از سطح کفکش، باعث قطع جریان برق و خاموش شدن در زیر یک نمونه فلوتر نمایش داده شده است. سایت کالا صنعتی به عنوان بزرگترین فروشگاه اینترنتی کالای صنعتی در ایران، با مشاوره رایگان، میتواند بهترین گزینه را برای انتخاب و راه اندازی پمپ کف کش به شما پیشنهاد دهد. لذا پیشنهاد می شود حتماً با ما در تماس باشید.

فلوتر کف کش



:: برچسب‌ها: قیمت لجن کش , خرید لجنکش , قیمت لجنکش , لجنکش , لجن کش , قیمت پمپ کفکش , خرید پمپ کف کش , قیمت پمپ لجن کش , قیمت درایو صنعتی ,
:: بازدید از این مطلب : 146
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 12 ارديبهشت 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امیر قناعتی

شرینک دیسک چیست؟

شرینک دیسک که آن را قفل کن شفت هم می نامند مزایای زیادی دارد که به شرح ذیل است:

الف) نصب انواع قطعات صنعتی بر روی محور(شافت)، بدون استفاده از خار و جای خار
(لازم به ذکر است ، حذف جای خار سبب تقویت شافت ودر نتیجه، پائین آمدن قطر شافت انتخابی می شود که این عامل مهمی در صرفه جوئی مواد اولیه به شمار می رود)

ب) ایجاد ارتباط میان انواع محورهای انتقال قدرت و...

روش کار

الف) محور (شافت) به صورت دست نخورده باقی می ماند.

ب) سوراخ داخل قطعه ی نصب شدنی (HUB) مقداری گشاده تر تراشیده می شود (HUB) و فاصله ی ایجاد شده بین شافت و قطعه ی نصب شدنی را شرینک دیسک پرمی نماید . با سفت کردن پیچ های قفل کن (شرینک دیسک)، دو سطح داخلی و خارجی خرید قفل کن شفت به داخل و خارج حرکت کرده وسه قطعه ی شافت، شرینک دیسک و قطعه ی نصب شدنی (HUB) را با یکدیگر قفل می نماید. فیلم آموزشی نحوه عملکرد شرینک دیسک را در بخش ویدیوهای آموزشی میتوانید مشاهده بفرمایید.

انواع قطعات نصب شدنی (HUB)

1- پولی تسمه
2- چرخ تسمه
3- چرخ دنده
4- دنده تایم
5- دنده زنجیر
6- دنده انتقال قدرت وکراون ویل
7- صفحات دیسک ترمز و کلاچ
8- میل بادامک
9- بوشن محدود کننده ی حرکت شفت
10- بازوهای انتقال دهنده و...

شرینک دیسک علاوه بر اینکه در ایران تولید می شود، نمونه های خارجی هم دارد که در ایران نمایندگی دارند. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان فروش در تماس باشید.

منبع : کلیک کنید



:: برچسب‌ها: قیمت قفل کن شقف , خرید قفل کن شفت , قیمت شرینگ دیسک , خرید شرینگ دیسک , شرینگ دیسک , قفل کن شافت ,
:: بازدید از این مطلب : 154
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 17 فروردين 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امیر قناعتی

چگونه پمپ را انتخاب کنیم؟

برای انتخاب پمپ آب که نیاز شما را برآورده کند ، باید مشخصات آن را با توجه به کاربرد آن تعیین کنید. اول از همه ، شما باید تعیین کنید که چه قصد انتقال چه نوع سیالی را دارید تا از پدیده های خوردگی و در نتیجه سایش زودرس پمپ خود جلوگیری کنید. بنابراین ضروری است که ترکیب شیمیایی محیط مورد پمپاژ ، گرانروی آن و وجود احتمالی اجزای جامد را بدانید. شناخت کامل کلیه خصوصیات فیزیکی مایع تصفیه شده به شما امکان می دهد فناوری مناسب برای کاربرد خود و مواد ساختمانی سازگار با محیط پمپ شده را انتخاب کنید.

جداول سازگاری شیمیایی وجود دارد که باید قبل از انتخاب پوشش پمپ خود با آنها مشورت کنید. سپس، باید ویژگی های مربوط به انتقال سیال را بررسی کنید.

  • جریان موردنیاز شما به طور کلی هر متر مکعب در ساعت (متر مکعب در ساعت) یا GPM (گالن در دقیقه) اندازه گیری می شود ، جریان ضرورتاً بر اندازه و ابعاد پمپ شما تأثیر می گذارد.
  • هد مکش (ارتفاع بین ورودی لوله مکش و پمپ)
  • به عنوان یک قاعده کلی ، هد مکش نباید بیشتر از 10 متر باشد. فراتر از این ، لازم است که از پمپ شناور استفاده کنید.
  • هد تخلیه (ارتفاع بین پمپ و خروجی لوله تخلیه)
  • طول مدار تخلیه
  • تلفات سر به موانع موجود در مدار پمپاژ (دریچه ها ، خم ها و غیره) مرتبط است.
  • اینکه مخزن تخلیه وجود دارد یا خیر می تواند هد را تغییر دهد.
  • بنابراین دما به انتخاب پوشش پمپ بستگی دارد

این مقادیر مختلف به شما امکان می دهد NPSHa (هد خالص مثبت خالص موجود) تنظیمات را محاسبه کنید. این به شما امکان می دهد پمپ مناسبی انتخاب کنید و از هرگونه خطر ایجاد حفره جلوگیری کنید. همچنین باید کارایی را کنترل کنید. که باید در 30٪ بیشتر یا کمتر از جریان اسمی مورد نظر بهینه باشد.

 



:: برچسب‌ها: پمپ , قیمت پمپ , خرید پمپ , قیمت پمپ آب , خرید پمپ آب , الکتروپمپ , خرید الکتروپمپ , قیمت الکتروپمپ ,
:: بازدید از این مطلب : 141
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 21 بهمن 1399 | نظرات ()

صفحه قبل 1 صفحه بعد